7 waarschuwingssignalen voor longkanker

Longkanker moet meestal in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd om effectief te worden behandeld. Daarom is het tegenwoordig de dodelijkste kanker bij de mens en komt het op de tweede plaats, na borstkanker, bij vrouwen.

Om de kansen op herstel en overleving te optimaliseren, is het belangrijk om het zo snel mogelijk te ontdekken en te diagnosticeren door waakzaam te blijven en naar je lichaam te luisteren. Longkanker symptomen verschijnen pas in een vergevorderd stadium van de ziekte. Daarom lees je hieronder 7 signalen die je kunnen waarschuwen voor longkanker en een reden kunnen zijn om zo snel mogelijk een arts te raadplegen.

1. Een aanhoudende droge hoest

Als de tumor goedaardig is, zullen jouw longen geen symptomen vertonen. Maar wanneer de tumor andere organen bereikt, is dit het punt waar de symptomen verschijnen en moet je goed letten op alle kleine veranderingen in je lichaam, zelfs als ze onbelangrijk lijken.

Als je lijdt aan een herhaalde, droge hoest, die zonder andere symptomen optreedt, vooral als je een roker bent en als je ouder bent dan veertig, dien je jouw arts te raadplegen als de hoest aanhoudt en na enkele dagen erger wordt.

2. Pijn op de borst

Borstpijn kan een manifestatie zijn van longkanker. Raak echter niet in paniek over de geringste pijn, je kunt bijvoorbeeld gevoelige longen hebben na bronchitis.

Maar als de pijn op de borst regelmatig is en deze intensiveert wanneer je inademt, moet je gealarmeerd zijn omdat dit een van de symptomen van longkanker is en moet je een specialist raadplegen.

3. Onverklaarbare vermoeidheid

Er zijn veel factoren die vermoeidheid kunnen veroorzaken, zoals wisselende seizoenen, temperatuurverschillen of een gebrek aan zonlicht die bijdragen aan vermoeidheid. Het is echter noodzakelijk om de oorzaak vast te stellen, omdat dit een van de symptomen van longkanker zou kunnen zijn.

Als je constant moe bent, en je voelt je nooit uitgerust, en je merkt dat jouw vermoeidheid niet afhankelijk is van jouw slaapgewoonten, dan moet je dit verder laten onderzoeken. Vermoeidheid is een van de eerste symptomen die kunnen wijzen op iets abnormaals in jouw lichaam, zoals longkanker.

4. Gebrek aan eetlust

Net als vermoeidheid kan een gebrek aan eetlust een symptoom zijn dat jouw lichaam een verandering ondergaat. Dit betekent niet noodzakelijk dat het longkanker is, maar het moet worden bewaakt als je vaak een plotseling verlies van eetlust hebt.

Verlies van eetlust veroorzaakt dikwijls aanzienlijk gewichtsverlies. En als je ziek bent, is gewichtsverlies niet aan te raden, omdat je voldoende kracht moet hebben om de ziekte te bestrijden. Dus, als je snelle veranderingen zonder voorafgaande oorzaak opmerkt, raadpleeg dan jouw arts.

5. De conditie van jouw longen

Probeer aandacht te schenken aan jouw ademhaling: als je elke ademhaling voelt, als je een fluitend geluid hoort tijdens jouw ademhaling, als je lijdt aan bronchitis, herhaalde longinfecties of longontsteking, of zelfs als je pijn voelt wanneer je diep ademt, kunnen deze indicaties je waarschuwen voor de kwetsbaarheid van jouw longen en jouw arts moet zich bewust zijn van al deze potentiële factoren van longziekte. Zorg er ook voor dat je weet of er hartproblemen zijn in jouw familie.

6. Bloederig slijm

Bloederig slijm betekent dat je bloed spuugt met verschillende intensiteit, dat kan gebeuren na een sterke hoest, maar ook kan optreden bij plotselinge hoestaanvallen.

Het ophoesten van bloed kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een ontsteking van het ademhalingssysteem zoals de keel, de longen of de luchtpijp. Het is niet noodzakelijkerwijs geassocieerd met longkanker, maar het is nog steeds een van de symptomen van de ziekte, evenals symptomen van irritatie van de keel, dus aarzel niet om jouw arts te raadplegen.

7. Wees waakzaam

Bij het optreden van een of meer van de hierboven beschreven symptomen, is het noodzakelijk om jouw arts te raadplegen, die je kan helpen en je verschillende onderzoeken kan laten doen om te bevestigen of je al dan niet longkanker hebt.

Zoals eerder in dit artikel beschreven, moet longkanker zo snel mogelijk worden gediagnosticeerd om zo efficiënt en snel mogelijk te worden behandeld. Rokers moeten stoppen met roken om de juiste behandeling van de ziekte te laten slagen.