10 supervoedingsmiddelen die u verjongen

In goede vorm blijven ondanks de jaren is mogelijk met voedingsmiddelen die intracellulair afval verwijderen en de regeneratie stimuleren.

Naarmate we ouder worden, ondergaan de organen van het lichaam veranderingen. Huidrimpels en grijs haar, de meest in het oog springende uiterlijke tekenen, zijn niet schadelijk.

Aan de andere kant hebben geheugenverlies, botzwakte of gehoor- en oogafwijkingen die de communicatie belemmeren, een grote invloed op de levenskwaliteit.

Maar waarom verouderen we? Hoe verloopt dit proces? Zijn sommige delen van het lichaam eerder verouderd dan andere? Twee theorieën hebben een grotere wetenschappelijke onderbouwing: die van de vrije radicalen en die van de verkorting van de telomeren.

Levende wezens worden blootgesteld aan infecties, omgevingsstraling en meervoudige gifstoffen (levensmiddelenadditieven, pesticiden, kunststoffen, …). Al deze elementen genereren vrije radicalen. Anderzijds produceert het lichaam dit soort oxidatieve moleculen intrinsiek door zijn eigen metabolisme en ademhaling.

Vrije radicalen zijn gevaarlijk omdat ze cellulaire componenten -met name meervoudig onverzadigde zuren in membranen, sommige eiwitten en genetisch materiaal aantasten en hun functie wijzigen.

De accumulatie van laesies in het genoom leidt tot een verkorting van de telomeren (het meest distale deel van het DNA), die reeds bij elke celreplicatie wordt verminderd. Wanneer het verlies 20% van de chromosomenketen bereikt, houdt de voortplantingscapaciteit op en sterft de cel af. De cel is niet langer in staat om zich voort te planten. Beide mechanismen zijn daarom betrokken bij veroudering en celveroudering.